Cum îți dai seama dacă cineva te manipulează?

manipulare3Manipularea este tipul de influență pe care cineva îl exercită asupra altcuiva folosindu-se de tehnici ascunse, cu scopul de a-i schimba comportamentul, percepția sau gândirea.

Nu o întâlnim doar la emisiunile politice – unde este deja folosită la fiecare frază -, ci aproape în orice situație de viață. Există cursuri de manipulare și e folosită, în diferite forme, în multe meserii, mai ales în cele care presupun persuasiunea. Armele preferate ale manipulatorilor sunt victimizarea, mimarea inocenței, a mâniei sau a ignoranței, șantajul emoțional, minciuna, omisiunea, negarea,  învinovățirea, intimidarea subtilă, inducerea nesiguranței, subminarea stimei de sine. Pot cuceri ușor pentru că fac adesea favoruri și cadouri, ofera ușor complimente și simpatie, își cer scuze pentru fapte mărunte sau flatează. Sunt greu de detectat, deoarece abuzul lor nu iese la suprafață decât atunci când își pierd cumpătul. Acest lucru se întâmplă însă rar, pentru că s-au antrenat să reziste până la atingerea obiectivului cu orice costuri și oricât ar fi de greu. Totuși, un manipulator poate fi descifrat. Într-o discuție importantă pentru procesul manipulării va recurge la tehnicile asimilate. Iată câteva dintre ele:

  1. Vei sesiza că face apel, prin ricoșeu, la afirmațiile altora: „A crede despre tine că…”, „B s-a simțit rău când ai făcut…”, „Știu de la C că s-a discutat despre tine următoarea chestie…”. Când poate, folosește lucruri adevărate printre care împletește neadevăruri, pentru a valida totul la grămadă. Împachetează totul într-un voal de grijă la adresa ta dar, de fapt, urmărește să-ți inducă dubiul, să-ți submineze încrederea în tine sau să te facă dependent de el.
  2. Când va avea nevoie, te va încolți. Nu poate suporta ideea că ieși de sub influența lui, astfel încât, dacă dai semne de „emancipare”, te va surprinde cu o serie de afirmații și întrebări cu răspuns inclus: „Credeam că suntem de acord că…”, „Nu mi-ai spus chiar tu că e bine să…?”, „Am dreptate când afirm că…, nu-i așa?”. Aceste afirmații vor fi parte dintr-un discurs lung, probabil pătimaș, va părea atât de important pentru manipulator să ai aceeași opinie cu el încât, din politețe, vei ceda, fără să bănuiești că nu e bine pentru tine. Și nu e bine pentru că, odată ce i-ai răspuns „Da, sunt de acord”, manipulatorul îți controlează opiniile și are putere asupra ta, ceea ce și-a și dorit.
  3. Când ceva e important pentru tine, dar îl pune într-o poziție inconfortabilă, va mima inocența sau va nega, poate manifesta chiar mânie sau frustrare: „Habar n-am despre ce vorbești”. Sigur, este doar teatru ieftin, dar tu începi să te îndoiești de ceea ce ai spus. Uneori vor schimba sensul discuției: „Pun pariu că spui asta doar pentru că ești nesigur”. Discuția se va muta astfel la tine,  iar ceea ce voiai tu inițial să discuți își pierde importanța.
  4. Va încerca să-ți provoace sentimente de rușine sau de vinovăție, se va victimiza: „Nu credeam că ești capabil de asta”, „ După tot ce am făcut pentru tine, tu poți să…?”, „Doar cineva lipsit de rușine face așa ceva”. Urmărește cu asta să-ți omoare din fașă orice intenție de-a face altceva decât dorește el.
  5. Vei observa cum contaminează anumite evenimente la care și tu ai participat. Manipularea cea mai eficientă nu se face când schimbi cu 180 de grade sensul unei afirmații, ci atunci când o „deviezi” puțin, suficient pentru atingerea scopului. Dacă aveți, spre exemplu, o dispută, când o va evoca, mai târziu, lucrurile vor arăta ușor diferit pentru tine. N-o să-ți lase timp să te gândești la asta, pentru că manipulatorii vorbesc mult în timpul acțiunii, tocmai spre a crea confuzie și diversiune.

Sunt și alte lucruri pe care le putem sesiza când noi sau altcineva este subiectul unei manipulări. Acestea sunt însă cele care sunt folosite aproape de fiecare dată. Mai trebuie notat că un manipulator nu va admite niciodată că a greșit într-o chestiune importantă și că este expert în răstălmăcirea vorbelor celorlalți. Ei exploatează naivitatea, buna intenție, teama de emoții negative, stima de sine scăzută, empatia.

După ce înțelegem că suntem manipulați, putem lupta cu asta în două feluri:

1. dacă putem să eliminăm respectiva persoană din viața noastră, o facem și ne aducem aminte cine suntem de fapt.

2. Dacă nu putem, ne detașăm emoțional și urmărim manevrele ca pe un spectacol bun, pentru că, odată destructurată, manipularea își pierde orice putere. Dacă dorim să-i ajutăm, le putem recomanda să meargă la psiholog pentru că nu întâmplător au  ajuns să-și construiască astfel relațiile. În spate dorinței veșnice de a controla se poate ascunde o suferință.

Notă: articolul apare și pe site-ul spatiulmental.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Politica de confidențialitate Termene și condiții Politica de cookies