Cum să adormi cât mai ușor

sleep1Tulburările de somn pot avea ca rezultat degradarea memoriei, a atenției și a capacității de reacție. Pe termen lung, insomnia este asociată cu anxietatea și cu depresia.

Se apreciază că aproximativ 30 la sută dintre oameni au probleme cu somnul. Într-un studiu realizat de National Sleep Foundation în 2005, mai mult de jumătate dintre persoanele care au participat au raportat cel puțin un simptom al insomniei (dificultate în a adormi, trezire de-a lungul nopții, trezire prea devreme fără a se putea culca la loc, deșteptare într-o stare de oboseală). Un alt studiu al aceleiași instituții, reaalizat în 2002, a arătat că 63 la sută dintre femei (față de 54 la sută dintre bărbați) experimentează simptome ale insomniei de câteva ori într-o săptămână.

Există informații interesante și despre categoriile de vârstă care suferă de tulburări ale somnului. De pildă, 68 la sută dintre adulții cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani prezintă simptome ale insomniei, față de 59 de procente pentru cei cuprinși între 30 și 64 sau doar 44 de procente pentru cei care au peste 65 de ani.

Iată 10 sfaturi pentru cei care vor să adoarmă mai ușor, fără pastile.

  1. Citește. Nu există somnifer mai bun decât cititul, întrucât este exercițiul cel mai complex pentru creier. Aceasta e nevoit, pentru a înțelege, să transforme cele citite în imagini și scene. Dacă, de exemplu, urmărești televizorul înainte de culcare, creierul tău primește imagini și vorbe, pe care nu mai are nevoie să le „mestece”.
  2. Pijamaua e sfântă. E bine să faci duș la revenirea acasă și nu doar din considerente de igienă, ci și pentru a „lăsa” problemele de la serviciu în urmă. La fel, nu trebuie să te culci în hainele cu care stai în casă. Pijamaua e „uniforma somnului” și corpul tău va asocia prospețimea ei cu acesta.
  3. Ia cina devreme. Anume, cu cel puțin 3 ore înainte de a merge la culcare. Astfel, corpul tău nu va face eforturi în timpul somnului pentru a digera hrana.
  4. Nu face efort fizic târziu. Exercițiul fizic are o influență foarte bună asupra unui somn liniștit, dar trebuie făcut la vremea sa. Hormonii secretați de organism în timp ce faci sport se „potolesc” după circa 4 ore, până atunci creează agitație și insomnie.
  5. Regularizează-ți ciclul de somn. Potrivește alarma și ridică-te din pat la exact aceeași oră în fiecare dimineață. La fel, încearcă să te culci la aceeași oră în fiecare seară. Acest obicei îți va ajuta trupul să dobândească un ritm constant de somn. De asemenea, nu trage câte-un pui de somn de-a lungul zilei. Dacă totuși ațipești, e bine să nu dormi mai mult de jumătate de oră.
  6. Culcă-te numai atunci când ți se face somn. Dacă trec mai mult de 20 de minute fără să reușești să adormi, ridică-te din pat și du-te într-o altă cameră. Stai acolo cât de mult vrei, apoi, când ți s-a făcut somn, întoarce-te însă în dormitor să te culci. Dacă tot nu reușești să adormi, repetă pasul anterior de câte ori este nevoie de-a lungul nopții.
  7. Închide toate dispozitivele electronice înainte de culcare. Înainte de a intra în starea de repaus, de cum se întunecă afară, trupul crește nivelul hormonilor care induc somnul. Stând la calculator sau la televizor după lăsarea întunericului, inhibi de fapt crearea acestor hormoni. În plus, rețelele sociale pot crește nervozitatea și nivelul de anxietate, de aceea, e bine să părăsești calculatorul cu cel puțin o oră înainte de culcare.
  8. Fă întuneric în dormitor. Orice luminiță, fie ea și „de veghe”, păcălește corpul, făcându-l să creadă că este prea devreme pentru somn.
  9. Fă un duș fierbinte. Bea ceva cald. Creșterea temperaturii corpului ajută la relaxare și la pregătirea pentru somn. În schimb, mediul ambiant trebuie să fie cât mai răcoros. Aerisește camera înainte de culcare.
  10. Nu folosi patul decât pentru somn (cu excepția sexului, desigur). Nu mânca în patul în care dormi, nu scrie la laptop în el, nu privi la televizor din el.

Acestea sunt recomandările făcute, în general, de către psihologi. Mai există și alte metode, să le spunem alternative. Iată-le aici. Poate funcționează 🙂 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Politica de confidențialitate Termene și condiții Politica de cookies