Neajutorarea învăţată

Acesta, în opinia mea, e cel mai trist concept al psihologiei şi a fost introdus de către Martin Seligman în urma unor experimente făcute în 1967 şi 1968, care aveau ca subiecţi câinii. Aceste experimente, asemănătoare între ele şi care au confirmat aceleaşi concluzii, au pornit de la constatările anterioare ale lui Pavlov despre cum salivează animalele la un anumit stimul exterior, dacă o perioadă au fost hrăniţi după ce acel stimul a fost aplicat.

În experimentul lui Seligman, câinii erau închişi în cuşti şi trataţi cu şocuri electrice. În prima fază exista acolo şi o clapetă pe care, dacă o acţionau, puteau să se salveze. În faza următoare, imediat ce se obişnuiau să apese clapeta, se schimba consecinţa: uneori nu se întâmpla nimic, alteori şocul electric era mai puternic. După o vreme, cuşca se deschidea singură, dar câinele nu mai ieşea. Stătea acolo, convins că nu mai poate face nimic, învăţase neputinţa în a se ajuta singur.

Din păcate, acest gen de neajutorare este uşor de învăţat nu doar de animale, ci şi de către oameni. Am văzut de multe ori – şi nu doar în cabinet – oameni care pretind şi chiar cred că se iubesc sau că se respectă, dar care sunt, de fapt, legaţi unul de altul precum Seligman de câinele lui: unul are are nevoie de cineva pentru a-şi exersa puterea, celălalt făcând orice pentru a-şi primi recompensa. Neajutorarea învăţată este mereu însoţită de depresie, de pierderea stimei de sine şi de epuizare emoţională. Excluzând bolile cu componentă psihotică, nu cred că există dinamică psihică mai subminantă decât aceasta. Seligman, e, însă, peste tot, îl găsim în părinţii care vor control absolut asupra copiilor lor, în şefii care recompensează după criterii pe care nu le înţelegem, sau chiar în soţii sau soţiile care spun mereu perechii cum ar trebui să se comporte pentru a fi bine în casă, îl găsim în toţi aceia care reuşesc să condiţioneze starea de bine a altcuiva de ceea ce lor le convine.

  • Ce ne face să ne purtăm aşa unii cu alţii, ce ne ţine împreună, ce ne dă dreptul să încălcăm dreptul altuia? Înainte de orice altceva, nepăsarea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Politica de confidențialitate Termene și condiții Politica de cookies