Personalitate reală sau ideală pe Internet?

Mai mult de 700 de milioane de persoane de pe mapamond utilizează Facebook. Facebook este o reţea socială extrem de populară, considerată însă de unii drept o modalitate de falsificare a adevăratei identităţi.  

Există o opinie larg răspândită potrivit căreia indivizii nu îşi exprimă adevărata identitate pe Facebook, iar utilizatorii reţelelor sociale le folosesc pentru a-şi construi o identitate idealizată, de cele mai multe ori chiar falsă. Se presupune ca marea majoritate a utilizatorilor evidenţiază în profilul lor virtual doar o parte din adevarata lor identitate, în aşa fel încât să pară mai inteligenţi, mai de succes şi mai sociabili.

Aceste presupuneri iniţiale au fost însă puse sub semnul întrebării de către o echipă de studenţi de la University of Texas, Austin, care au evidenţiat că majoritatea dintre utilizatorii Facebook îşi prezintă cu acurateţe personalitatea reală în reţeaua de socializare Facebook.

Grupul de studiu a cuprins 236 de studenţi, utilizatori Facebook. Pentru acurateţea datelor comparate, s-au luat cazuri din două ţări două : Statele Unite şi Germania. Studiul a evidenţiat ca nu există diferenţe semnificative între cele două grupuri de studiu, iar în urma analizei datelor, obţinute în baza unor chestionare, s-a evidenţiat că personalitatea reală, spre deosebire de cea ideală, este cea asumată pe Facebook.

De asemenea, rezultatele studiului au evidenţiat că extroversia sau introversia, ca trăsături principale de personalitate, sunt exprimate cu acurateţe de către utilizatorii Facebook. Mai multe detalii aici.

  • Care credeţi că e personalitatea pe care o prezentaţi pe Internet, cea reală sau cea ideală?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Politica de confidențialitate Termene și condiții Politica de cookies