Psihologia banilor

Un milionar afirma, acum ceva vreme, într-o emisiune televizată, că sintagma: „Banii n-aduc fericirea” a fost inventată din frustrare de către oameni săraci. Totuşi, dacă e să analizăm starea de spirit a celor mai bogaţi oameni din România în momentele în care apar la TV, pe mulţi nu-i putem bănui nici de linişte sufletească, darămite de fericire. Există studii care confirmă faptul că nu există o legătură directă între bani şi împlinirea sufletească, cum ar fi cel realizat între 2004 şi 2006 de Universitatea din Costa Rica. „Veniturile mici nu sunt un capăt de lume, cel mult o cale spre acesta. Cercetarea a arătat că e posibil să treci peste sărăcie într-un mod care să afecteze foarte puţin satisfacţia de a trăi”, a arătat profesorul Mariano Rojas.

Banii nu te pot face fericit. Banii sunt relativi, iar materialismul oferă doar o satisfacţie de moment. Există o situaţie în care, cu adevărat, pot să te mulţumească: cazul în care cei din preajma ta sunt mai săraci ca tine 😀 . Este suficient ca unul dintre prietenii tăi să te depăşească în plan financiar pentru a te simţi nemulţumit. Un studiu realizat de Universitatea din Bonn o arată. Cercetătorii au lucrat cu câte doi subiecţi, propunându-le plăţi diferite pentru a efectua o activitate simplă, examinându-i cu ajutorul unor tomografe. Rezultatul? Un participant prezenta o intensă activitate în aşa-numitul „centru al recompensei” din creier nu în momentul în care ambii răspundeau corect şi primeau aceeaşi răsplată financiară, ci în momentul în care el primea mai mulţi bani decât colegul.  

Nici faptul de a cheltui nu aduce un plus de beneficii. S-a constatat că persoanele care cumpără compulsiv sunt mai predispuse la depresie şi se simt mult mai nefericite decât restul. Cercetările arată că un plus de bucurie este adus doar dacă alţii sunt beneficiari direcţi ai cheltuielilor noastre.

Banii ne afectează emoţiile, ne influenţează comportamentul, ne transformă personalitatea, ne schimbă credinţele. Sau invers: uneori emoţiile determină cât suntem dispuşi să cheltuim. Cercetătorii depun mărturie în acest sens. Alte studii ne dezvăluie faptul că „a fi mai bogat” nu înseamnă şi „a fi mai deştept”.

Atunci de ce suntem atât de disperaţi să câştigăm? De ce nu ne oprim atunci cînd ne este asigurat un confort financiar? În „Iarna vrajbei noastre”, prin gura unui personaj, John Steinbeck exprimă: „Nu există «cât să-ţi ajungă». Nu există decât două măsuri: deloc sau prea puţini”.

  • Voi ce credeţi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Politica de confidențialitate Termene și condiții Politica de cookies