Să rămân într-o căsnicie doar pentru copii?

Aceasta e o întrebare pe care mulţi o adresează în cabinetul unui psiholog. Totuşi, o analiză atentă a unei astfel de probleme ne ajută să înţelegem că psihologul n-ar trebui să dea sfaturi în niciun fel. Asta nu pentru ca nu ar putea înţelege bine situaţia sau n-ar fi capabil sa ofere un suport consistent, ci pentru că decizia trebuie luată şi asumată cu maximă responsabilitate doar de către acela care trăieşte conflictul.

Eu, spre exemplu, nu cred ca nişte oameni ar trebui sa rămână împreună doar de dragul copiilor. Cu toate acestea, credinţele sau convingerile mele n-ar trebui să influenţeze în vreun fel viata altcuiva. Putem, cu siguranţă, stabili în cabinet care sunt interesele copiilor şi care ale tale, însă niciodată pe care dintre acestea să le pui pe primul loc. În acest scop, va trebui să discuţi cu celălalt părinte şi chiar cu copiii tăi, gândindu-te cu grijă la ce se poate face. Dacă hotărăşti să rămâi în acea căsnicie, va trebui să o faci pentru ca tu ai decis că fericirea copiilor e mai importantă decât a ta şi să te asiguri că ei nu se vor simţi niciodată responsabili pentru nefericirea ta. Altfel, dacă le „infectezi” viaţa cu declaraţii de genul: „Mama a rămas cu tata de dragul tău” (sau invers), îi vei face să se simtă vinovaţi şi datori faţă de tine.

Pe de altă parte, dacă decizi să ieşi din acea căsnicie, va trebui să-ţi asumi faptul că acest lucru va influenţa profund şi definitiv viaţa copiilor tăi. Oricum, decizia este a fiecăruia, iar întrebarea din titlu nu-şi poate găsi răspuns decât în tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Politica de confidențialitate Termene și condiții Politica de cookies