Şi bărbaţii “nasc”

S-a constatat că până la 80% dintre femei prezintă post-partum (după naştere) simptomele caracteristice unei uşoare depresii, iar alte 20%, prezintă simptomele clinice specifice unei depresii  severe.

Chiar şi după o sarcină uşoară, urmată de asemenea de o naştere uşoară, cele mai multe dintre femei experimentează depresia-post partum – caracterizată cel mai adesea prin gânduri şi trăiri profund negative care se pot reflecta direct asupra stării de echilibru psihologic.

Tot mai des, specialiştii în sănătate mentală vorbesc despre depresia post-partum la proaspeţii  taţi. Un prim studiu a fost realizat în anul 2005 de către Dr. Paul G. Ramchandani, de la Universitatea din Oxford, pe un lot de 26.000 de părinţi. Acesta a constatat că 4% dintre taţi au prezentat simptomele semnificative ale depresiei clinice, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului.

Un aspect particular care necesită o atenţie sporită în ceea ce priveşte depresia post-partum a taţilor se referă la faptul ca ea poate avea o influenţă negativă asupra mamei şi a copilului, afectând echilibrul emoţional al întregii familii, pe întreaga durată a acestei etape extrem de solicitante şi anxiogene, când ambii părinţi se confruntă cu asumarea unor roluri noi şi cu trecerea la un statut nou, cel de părinte. Pentru mai multe informaţii, click aici.

  • De ce credeţi că apare depresia de după naştere şi la bărbaţi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Politica de confidențialitate Termene și condiții Politica de cookies