Știrile lunii februarie 2015

depression01Vești despre tratarea depresiei. Scanarea creierului poate ajuta la stabilirea celui mai bun tratament pentru depresie. În cadrul unui studiu publicat în jurnalul Neuropsychopharmacology, 23 de pacienți care traversau o stare de depresie majoră au acceptat să le fie scanat creierul, în stare de odihnă. Au fost apoi supuși unui tip de terapie prin discuții, numită “activare comportamentală” (behavioural activation). În comparație cu alte genuri de terapie, care se concentrează pe experiențele din trecut (psihanalitice) sau care încearcă să intervină în procesele gândirii (terapie cognitiv-comportamentală), acest tip de terapie se concentrează asupra unor obiective pe care le îndeplinești pe loc. Pe scurt, pacienții își fixează scopuri clare și imediate și le îndeplinesc, iar acest lucru are un efect pozitiv asupra stării lor.

Cercetătorii au descoperit că a existat un răspuns mai bun la terapie în rândul pacienților care aveau conexiuni mai puternice în zonele creierului care “se ocupă” cu atribuirea de valori pozitive ori negative evenimentelor (bucurie sau tristețe) și cu concentrarea. “Scopul nostru e să dezvoltăm o «hartă rutieră», pentru a prezice care pacienți reacționează mai bine la un anume tip de tratament”, a declarat doctorul Gabriel S. Dichter, unul dintre autorii studiului.

Dacă sunteți interesați, puteți citi mai multe aici.

Mituri despre rezistența la durere infirmate. Supuși stresului, oamenii simt mai intens durerea și le este mai greu să o suporte. E concluzia unui studiu care i-a suprins și pe organizatori, de vreme ce un mit popular spune că oamenii supuși stresului rezistă mai bine la durere. În cadrul experimentului, 29 de bărbați au primit un test de matematică aranjat. Sursa de stres era următoarea: în test li se comunica, din când în când, că rezultatele pe care ei le credeau exacte erau false. Înainte și după susținerea respectivului test, au fost  supuși unor probe la durere. “Am fost convinși că vom înregistra o capacitate sporită de a ajusta durerea, pentru că auzim mereu povești despre oameni care se accidentează făcând sport sau luptându-se și care se pot adapta la durere, dar am descoperit exact opusul. Capacitatea de a o suporta a scăzut în mod dramatic”, a afirmat Ruth Defrin, una dintre autorii experimentului.

Aici aș comenta puțin: bărbații oricum nu rezistă la durere; poate că experimentul ar fi avut alt rezultat dacă participau femei 😀 . Mai multe amănunte, aici.

Optimismul ajută la vindecare. Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Southampton a arătat că oamenii cu dureri de spate care au așteptări reduse în ceea ce privește eficiența tratamentului prin acupunctură pe care îl urmează au beneficii reduse în urma acestuia față de cei care cred în reușita lui.

Pentru acest studiu, Felicity Bishop a recrutat 485 de pacienți tratați prin acupunctură, care au completat chestionare înaintea începerii tratamentului, au repetat acest lucru la două săptămâni după acest moment, apoi la trei luni și la șase luni. În aceste chestionare erau măsurați atât factori psihologici, cât și clinici, caracteristici demografice și legate de evoluția afecțiunii. “Analizele au arătat că factorii psihologici s-au aflat în mod clar în corelație cu intensitatea durerilor de spate. Cei care au început prin a avea așteptări reduse legate de eficiența acupuncturii au fost mai predispuși în a declara progrese mai mici pe măsură ce tratamentul evolua”. În același timp, când pacienții au ajuns să privească mai optimist situația în care se aflau, au înregistrat progrese mai rapide.

Mai multe puteți citi aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Politica de confidențialitate Termene și condiții Politica de cookies