Știrile lunii ianuarie 2015

smartphone

Smartphone-urile schimbă funcționarea creierului. Folosirea telefoanelor “smart” schimbă modul în care creierul și degetul mare comunică, a arătat un studiu făcut de doctorul Arlo Ghosh din Zürich. Activitatea electrică a creierului crește mult când buricul degetului mare atinge ecranul telefonului. Mai mult, după o perioadă de 10 zile de uz asiduu al acestui dispozitiv, creierul se adaptează, “așteptându-se” la același ritm și pe viitor. “Am fost surprinși de nivelul schimbărilor cerebrale aduse de folosirea smartphone-urilor. Rezultatele arată că mișcările repetate făcute de-a lungul ecranului au schimbat procesarea senzorială a impulsurilor primite dinspre mână”, a declarat Ghosh.

Dezvoltare musculară prin puterea gândului. În cadrul studiului organizat de către profesorul Brian Clark, directorul Institutului Muscularoscheletic și Neurologic din Ohio, mai mulți oameni sănătoși au fost împărțiți în două grupuri. Timp de patru săptămâni, toți au avut mâinile și încheieturile imobilizate. În tot acest răstimp, membrii primului grup n-au făcut niciun exercițiu, însă membrii celui de-al doilea grup au fost rugați să-și imagineze, 11 minute pe zi, de cinci ori pe săptămână, că-și încordează cu putere mușchii antebrațului. După eliberare, în cazul celor din primul grup puterea musculară se redusese cu 45%, iar în rândurile celor din grupul al doilea se diminuase cu numai 24%. În 2003, un studiu realizat în Cleveland a arătat că puterea musculară poate fi îmbunătățită cu 35% doar prin simularea mentală a exercițiilor fizice.

O nouă metodă de detectare a pasagerilor care au ceva de ascuns dă rezultate. Un experiment organizat de Universitatea din Sussex în 8 aeroporturi internaționale europene a durat 8 luni. Din acesta au făcut parte peste 400 de călători adevărați sau falși. Prima metodă folosită de agenții de securitate a fost cea clasică – observarea semnelor asociate în general tentativei de înșelare: lipsa contactului ocular, foiala, nervozitatea. A dat rezultate în 3% din situații. Cea de-a doua, numită Controlled Cognitive Engagement, a avut însă o rată de succes de 66%. Potrivit acestei metode, agenții de securitate se angajează în discuții prietenoase cu călătorii, punând întrebări aparent fără legătură între ele și observând dacă răspunsurile devin evazive sau dezordonate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Politica de confidențialitate Termene și condiții Politica de cookies