Știrile lunii septembrie 2014

  1. Cei care au grupa sangvină AB – aproximativ 4% din totalul populației – ar putea fi mai expuși pericolului de a suferi, odată cu înaintarea în vârstă, de pierderea memoriei. Studiul, realizat de un grup condus de Mary Cushman, profesor de hematologie la Universitatea din Vermont, a arătat că pentru persoanele respective există o posibilitate cu 82 la sută mai mare să dezvolte probleme cognitive care să ducă, în timp, la demență, decât cei care au grupa sangvină 0.
  2. Noi cercetări în domeniu arată că schizofrenia nu este o singură boală, ci un grup de opt afecțiuni genetice distincte, fiecare cu setul ei de simptome. Se crede că, în mare proporție, această boală se moștenește, dar savanții de la Washington University School of Medicine din Saint Louis au făcut studii pe 4.200 de oameni suferind de această boală, descoperind faptul că există grupuri de gene care pot contribui la formarea unor clase diferite de schizofrenie. „Genele nu operează de unele însele, ci mai degrabă ca o orchestră. Pentru a înțelege cum lucrează, trebuie să știi nu doar cine sunt membrii orchestrei, ci și cum interacționează între ei”, a declarat Robert Cloninger, unul dintre șefii proiectului.
  3. Un test simplu care combină gândirea și mișcarea ar putea fi folosit pentru descoperirea timpurie a simptomelor Sindromului Alzheimer. Organizat de cercetătorii de la York University, acesta prezintă sarcini din ce în ce mai dificile, care trebuie rezolvate concomitent pe un laptop cu ecranul împărțit în două. Pe o parte a monitorului sunt probe de vedere spațială, iar pe cealaltă teste legate de latura motorie-cognitivă. Studiul a arătat că 81,8 la sută din subiecții care au avut cazuri de Alzheimer în familie au avut dificultăți la îndeplinirea testelor cele mai dificile.
  4. Cel mai ciudat mod de a slăbi a fost descoperit nu de către nutriționiști, ci tot de către cercetători. Potrivit unui studiu făcut de o echipă condusă de profesorul Ryan Elder, dacă a privi câteva fotografii înfățișând mâncare poate contribui la creșterea apetitului, a privi foarte multe fotografii de acest gen duce exact la efectul contrar: diminuarea serioasă a poftei. „Într-un fel, obosești cumva de respectivul gust fără măcar să te atingi de hrană. E o plictiseală senzorială – cumva ai sărit peste acea experiență și nu ți-o mai dorești”, a explicat Elder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Politica de confidențialitate Termene și condiții Politica de cookies